تولید و تنظیم بازار محصولات کشاورزی پیگیری میشود
به گزارش خبرنگار مهر، ۸۰ درصد کشور جز اراضی ملی بوده و حفظ و نگهداری آن مسؤولیت بزرگی است که بر عهده سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است.
در این راستا محیطبانان و جنگلبانان زیادی به حفاظت از منابع ملی میپردازند که سلامت و جان آنها از سوی برخی سودجویان در معرض تهدید و خطر است.
بر اساس گزارش فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی سازمان منابع طبیعی، از دهه سوم اسفند ۱۴۰۲ تا پایان ایام نوروز اتفاقهای ناگوار زیادی برای حافظان اراضی ملی کشور افتاده است.
به عنوان مثال، ۲۳ اسفند ۱۴۰۲ در استان مازندران شاهد حمله انتقامجویانه یک قاچاقچی چوب به منزل مسکونی یک مأمور یگان بودیم.
۲۵ اسفند نیز دو تن از یگان حفاظت مصدوم شدند.
در همین تاریخ قاچاقچیان چوب که حامل ۵۰۰ کیلو گرم چوب بلوط جنگلی بودند با زیر گرفتن نیروهای یگان باعث مجروحیت دو تن شدند.
۲۸ اسفند در فارس مجرمان مبادرت به حمله و پرتاب سنگ به خودروهای نیروهای گشت و پاره کردن لاستیک خودرو کردند.
دوم فروردین ۱۴۰۳ با دستگیری یک فرد قاچاقچی چوب در ساری دوستان وی به مقر بازرسی حمله کرده و نگهبان مجموعه را زخمی کردند.
این موارد در سایر روزهای تعطیل ادامه داشته و در برخی از آنها شدت آسیب به سر نیروهای یگان منجر به از دست دادن تکلم مجروح شده یا فردی به قصد کشتن حافظ اراضی ملی ۳ بار از روی جسد وی رد شده که تمام این مجرمان شناسایی و برای آنها تشکیل پرونده شده است.
وی با بیان اینکه ما به دنبال دستگیری افراد و افزایش آمار زندانیان نیستیم زیرا آگاه به عواقب آن برای خانوادهها هستیم ادامه داد: نیاز است رسانهها در این راستا کمک کنند تا فرهنگ سازی شود و خود افراد دغدغه حفاظت از محیط زیست و اراضی ملی را داشته باشند.
چرا پیش از حادثه پیشگیری نمیشود؟ خلأ تجهیزات یکی از مشکلات این حوزه است.
به گفته این مسؤول دولتی، ۶۰ دوربین که به فاصله ۴۰ کیلو متر قادر به خواندن پلاک خودروها است خریداری شده اما فقط ۵ دوربین در استانهای شمالی نصب شده است.
دوربینها سال ۱۳۹۹ خریداری و هزینه هر دوربین ۴۰۰ میلیون تومان بوده و هزینه نصب شاید حدود یک چهارم این مبلغ میشد.
اما به هر دلیلی کوتاهی شده و امروز نصب هر دوربین روی پایه ۱۲ متری به حدود یک میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد؛ ضمن اینکه ۶۰ دوربین پاسخگو ۸۰ درصد اراضی ملی کشور نیست.
ماجرای قطع درختان و ساخت پارکینگ چیست؟
مدیر دفتر ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری درباره ماجرای قطع ۴ هزار درخت و ساخت پارکینگ برای مجموعه گردشگری ضمن رد موضوع، گفت، تعداد این درختها حدود ۳۰ اصله بوده زیرا در اراضی که برق فشار قوی وجود دارد برای جلوگیری از هر اتفاقی تعداد درختان محدود است.
یکی از شکایتهای سازمان منابع طبیعی به عنوان حافظ این اراضی همین مساله بوده که در ساخت این پارکینگ مجوزی از سوی سازمان صادر نشده و حتی اقدامی برای دریافت مجوز هم نشده است.
شرکت مربوط گویا فقط مجوز سازمان آب منطقهای مازندران را گرفته و مبادرت به قطع درختان و جابهجایی ۱.
۲ هکتار خاک کرده است.
در حال حاضر مساله اصلی درختان نبوده و جا به جایی این حجم از خاک است که اکوسیستم منطقه را تغییر داده است.
گندم محصولی استراتژیک در هرم غذایی بوده و حداقل ۴۰ درصد انرژی ایرانیان به واسطه آن تأمین میشود.
سال گذشته حدود ۱۴ میلیون تن گندم در کشور کشت شد که بیش از ۱۰.
۵ میلیون تن خرید تضمینی شد.
امسال نیز پیش بینی شده همین میزان تولید گندم در کشور رقم بخورد و خرید تضمینی به حدود ۱۱ میلیون تن برسد.
اما یکی از مسائل نگران کننده، بیماری و آفاتی مانند سن زدگی و زنگ زرد است که این محصول را تهدید میکند.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی تاکید دارد، لازمه خودکفایی در گندم مراقبت از مزارع توسط کشاورزان است.
برخی از مزارع در مناطق گرم و معتدل مانند خوزستان، ایلام به ویژه استانهای گلستان، مازندران و خراسان شمالی مورد تهاجم بیماری زنگ زرد و انواع بیماریهای گندم قرار گرفتهاند.
امیدواریم کشاورزان به توصیههای کارشناسان توجه کرده و اراضی خرد علیه بیماریهای گندم سمپاشی شود تا بتوانیم تولید این محصول استراتژیک را به مرحله خودکفایی کامل (تأمین نیازمندی نانواییها و صنعت) برسانیم.
چه خبر از بازار گوشت؟
در این هفته هر کیلو گوشت مرغ ۷۸ هزار تومان به فروش میرسید و قیمت گوشت قرمز در بازار بین ۶۰۰ تا ۸۷۰ هزار تومان متغیر است؛ البته نرخ گوشت دولتی کمتر از این ارقام است.
در پی افزایش قیمت دلار در بازار برخی از متولیان امر تولید، اعلام کردند قیمت دام زنده هم در روزهای آتی افزایش مییابد.
مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به این خبر، با تکذیب افزایش قیمت گوشت قرمز، گفت که طرح این موضوع که افزایش نرخ دلار بر افزایش هزینههای دامداریها تأثیر گذاشته صحت ندارد و شایعه است.
نهادههای دامی با ارز نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تأمین و تحویل دامداران میشود؛ از این رو تغییر نرخ دلار، تأثیری بر قیمت تمام شده کالاهای اساسی نخواهد داشت.
به گفته این مقام دولتی، افرادی که از افزایش قیمت گوشت قرمز با توجه به افزایش نرخ ارز صحبت کردهاند، کاسبان تحریم بوده در حالی که کشور مشکلی در تأمین کالاهای اساسی و ارز برای واردات کالاهای و نهادههای دامی ندارد.
بنا بر تاکید امرالهی، هر گونه تغییر در قیمت کالاهای اساسی بدون مجوز ستاد تنظیم بازار کشور مورد تأیید نبوده و تخلف محسوب میشود.
ارزآوری محصولات کشاورزی
تخم مرغ: در ۱۸ روز نخست امسال صادرات تخم مرغ ایران ۱۳ هزار و ۹۴۷ تن بود.
از این رقم ۷ هزار و ۱۳۳ تن به عراق، ۶ هزار و ۲۲۳ تن افغانستان، ۳۹۱ تن به قطر و ۲۰۰ تن نیز به ترکمنستان صادر شد.
گفتنی است، میزان صادرات تخم مرغ در فروردین ۱۴۰۲ حدود ۲۱ هزار و ۸۵۱ تن به کشورهای عراق، افغانستان، عمان و قطر بوده است.
خرما: سالانه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید میشود که از این آمار ۷۰ درصد مصرف داخلی داشته و باقی صادر میشود.
مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی از افزایش صادرات میوههای گرمسیری در سال ۱۴۰۲ خبر داد و تصریح کرد، میزان صادرات خرما در سال گذشته ۳۹۰ هزار تن به ارزش ۳۴۵ میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۷ درصد و از نظر ارزش ۱۰ درصد افزایش داشته است.
همچنین تولید خرما در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ با ۴ درصد کاهش از یک میلیون و ۵۹۶ هزار و ۷۹۰ تن به یک میلیون و ۶۵۸ هزار و ۵۶۰ تن رسید.