راهنمای اصولی نگهداری کاکتوس + محیط ایده آل نگهداری و مشکلات آن
اگر به دنبال گیاهی هستید که کمی به فضای شما جذابیت ببخشد، پس برای منزل خود یک «کاکتوس» تهیه کنید. همه ما میدانیم که شرایط نگهداری کاکتوس خاص است و به همین دلیل، برای افرادی که زندگی پرمشغله ای دارند، کاکتوس بهترین گیاه برای نگهداری است. به علاوه، کاکتوس فقط به نگهداری اولیه نیاز دارد. پس نگران این نباشید که کاکتوس شما در محیط داخلی یا بیرون از خانه زندگی میکند.
برای رشد بهتر و سرزندگی این گیاه بیابانی، باید در مورد نحوه نگهداری از کاکتوس در خانه اطلاعات خود را کامل کنید. در این بررسی به نکات و ترفندهای مربوط به نحوه نگهداری و تکثیر کاکتوس اشاره میکنیم.
این رو هم مطالعه کنید: راهنمای خرید گل کاکتوس
نگهداری کاکتوس چگونه است؟
شناخته شده ترین ویژگی گیاهان کاکتوس، توانایی آنها در ذخیره آب برای مدت طولانی است. بسیاری از کاکتوسها را به عنوان یکی از معدود گیاهانی میشناسند که میتوانند در محیطهای خشک بیابانی زنده بمانند. چیزی که مردم نمیدانند این است که مراقبت از کاکتوس آنقدرها هم که فکر میکنند ساده نیست.
مهم است که گونه خاصی از کاکتوس که قصد نگهداری آن را دارید، شناسایی کنید. در حالی که بسیاری از ساکولنتها در آب و هوای خشک، دمای بالا و آفتابی رشد میکنند، برخی از ساکولنتها در جنگلهای بارانی نیز رشد خواهند کرد. پس مهم است که مراقب محیط بومی رشد کاکتوس خود باشید تا بهترین شرایط رشد را برای آنها فراهم کنید.
انواع مختلف کاکتوس
- کاکتوس دم موشی (Aporocactus Flagelliformis)
- کاکتوس سیب پرو (Cereus Peruvianus)
- کاکتوس گوش خرگوش (Opuntia Microdasys)
- کاکتوس کریسمس (Schlumbergera Bridgesii)
- کاکتوس عید پاک (Hatiora Gaertner)
- کاکتوس ارکیده (Disocactus Ackermannii)
- کاکتوس بشکه طلایی (Echinocactus Grusonii)
محیط ایده آل نگهداری کاکتوس
هنگامی که نوع کاکتوس خود را شناسایی کردید، باید محیط مناسبی را برای گیاه خود ایجاد کنید. کاکتوسها و ساکولنتها را میتوان در تمام طول سال روی لبه پنجره نگهداری کرد، اما گونههای خاصی مانند ریپسالیس باید در یک محیط نیمه سایه قرار گیرند، بنابراین مطمئن شوید که ویژگیهای کاکتوس خود را میشناسید.
نحوه آبیاری کاکتوس
درست مانند ساکولنتها، کاکتوسها به آبیاری منظم نیاز دارند تا در طول فصل فعال خود رشد کنند. فصل فعال این گیاهان معمولاً در بهار و تابستان است. بنابراین چه کاکتوسها را در داخل خانه یا بیرون نگه دارید، هر بار که آنها را آب میدهید باید خوب خیس بخورند تا جایی که از سوراخهای کف ظرف تخلیه شوند.
شرایط آبیاری هنوز به گونه کاکتوسها بستگی دارد. برای مثال، کاکتوسهای جنگلی باید بیشتر از کاکتوسهای بیابانی آبیاری شوند. بدین دلیل که بر خلاف کاکتوسهای نوع بیابانی، کاکتوسهای جنگلی دوست دارند ریشههایشان مرطوب بماند. پس چه شما یک کاکتوس جنگلی یا بیابانی دارید، باید گیاه خود را با آب زیاد غرق نکنید، در غیر این صورت ممکن است پوسیدگی ریشه ایجاد شود و از رشد کاکتوس جلوگیری کنید. همچنین ممکن است آبیاری زیاد باعث پژمرده شدن برگها شود. به احتمال زیاد، آبیاری نادرست منجر به مرگ کاکتوس خواهد شد.
در پاییز و زمستان، کاکتوسها دوره خواب خود را طی میکنند. بنابراین در طول این مدت، برنامه آبیاری را به یک بار در هفته یا هر زمان که دیدید گیاه شروع به چروک شدن میکند، آبیاری را کاهش دهید تا از پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از حد جلوگیری کنید. برای انتخاب نوع آب، میتوانید از باران طبیعی یا آب لوله کشی برای کاکتوس خود استفاده کنید. همچنین میتوانید آب مخصوص رشد گیاهان را تهیه کنید که برای کاکتوس شما عالی خواهد بود.
میزان نور کاکتوس
به عنوان یک قاعده کلی، بهتر است برای تشویق به گلدهی، کاکتوس خود را حداقل ۴ تا ۶ ساعت در برابر نور خورشید قرار دهید. با این حال، کاکتوسهای جنگلی مانند کاکتوس بیابانی نمیتوانند نور مستقیم و شدید خورشید را تحمل کنند، به ویژه زمانی که دما خیلی بالا میرود. بنابراین مطمئن شوید که کاکتوس را از آفتاب سوزان بعدازظهر در امان نگه داشتهاید.
اگر مشاهده کردید که رنگ کاکتوس کم رنگ، سفید شده یا در حال تبدیل شدن به زرد یا نارنجی است، فوراً کاکتوس را به مکان دیگری منتقل کنید زیرا گیاه نور زیادی دریافت کرده است. برای کاکتوسهایی که داخل محیط قرار دارند، مکانی را پیدا کنید که همچنان بتوانند به اندازه کمی نور و هوای تازه دریافت کنند تا گل بدهند و به طور مداوم به رشد خود ادامه دهند. اگر دیدید که کاکتوس به سمت نور خم میشود، گیاه را به نقطه روشن تری منتقل کنید تا بتواند از نور بیشتری بهره ببرد.
منبع: اسنپ مارکتhttps://snapp.market/blog/cactus-care/
خاک و گلدان کاکتوس
خاک کاکتوس شما باید زهکشی خوبی داشته باشد. پس یک خاک مخصوص گلدان کاکتوس را تهیه کنید. خاک خود را با افزودن مقداری شن و ماسه به قسمت کمپوست مخلوط کنید تا دانه ای شده و خیلی فشرده نشود. برای آزمایش اینکه آیا اکنون ترکیب خاک مناسب است یا خیر، بررسی میزان نشتی آب از خاک است. در حالت ایده آل، تخلیه آب نباید بیش از یک دقیقه طول بکشد. اگر این زمان بیشتر است، خاک کاکتوس خود را مجدداً تغییر دهید و ماسه بیشتری به ترکیب خاک اضافه کنید.
برای تشویق رشد و گلدهی جدید، به طور منظم کاکتوس خود را با کود کم نیتروژن تغذیه کنید. همچنین کاکتوسها باید حداقل سالی یکبار گلدانشان تعویض شود تا خاک تازه ای به آنها داده شود. برای انجام این کار، گلدان را برگردانید و به آن ضربه بزنید تا خاک و ریشهها شل شوند.
در مرحله بعد، با استفاده از یک چوب نازک مانند چوب غذاخوری، ریشهها را از خاک قدیمی خارج کنید. هنگامی که خاک قدیمی را از ریشه کاکتوس خود جدا کردید، اکنون میتوانید کاکتوس خود را با گیاه جدیدش بکارید. مطمئن شوید که یک گلدان بزرگ تر از گلدان قدیمی انتخاب میکنید. سپس مقداری مخلوط تازه به گلدان بریزید.
روش تکثیر کاکتوس
محبوب ترین روش تکثیر، پرورش کاکتوس از قلمه است. این روش برای انواع کاکتوس قابل انجام است. قلمه زدن شامل بریدن تکه ای از ساقه و کاشت مجدد آن است. پیوند یک روش تکثیر کمتر رایج اما همچنان مؤثر است. پیوند پیچیده به نظر میرسد اما بسیار ساده تر است. پیوند اغلب برای کاکتوسهایی که از طریق قلمه تکثیر نمیشوند، کاربرد دارد.
همچنین تکثیر برای نجات یک کاکتوس در حال مرگ یا دفع حشرات، مورد نیاز است. تکثیر کاکتوس بهتر است درست قبل یا در طول دوره رشد انجام شود. اگر کاکتوس گلدار دارید، پس از محو شدن شکوفهها، گیاه را تکثیر کنید.
قلمههای خود را برای چند روز دور از آفتاب و خاک کنار بگذارید. زخمی که آن را بریده یا شکسته اید باید خشک شود و پینه ایجاد کند. پس از خشک شدن و پوسته پوسته شدن، گلدان جدید را با خاک مرطوب پر کنید. هنگامی که انتهای قلمه شما خشک شد، آن را به صورت عمودی در گلدان قرار دهید (سمت زخم به سمت پایین باشد).
اگر به تنهایی نمیایستد، میتوانید آن را روی خاک قرار دهید. در حالی که ریشهها در حال رشد هستند، قلمه شما به مواد مغذی و آب متکی است. مرطوب نگه داشتن خاک به طور مستمر، منبع تغذیه را تکمیل کرده و رشد عمیق ریشه را تشویق میکند. هر چند روز یکبار خاک را به آرامی آبیاری کنید تا مرطوب بماند. خاک را هرگز نباید با آب خیس کرد، فقط مرطوب نگه داشت.
مشکلات احتمالی در نگهداری کاکتوس
هنگام رشد کاکتوسها باید به چند نکته توجه کرد و اقداماتی را برای محدود کردن مشکلات احتمالی انجام دهید. در ادامه رایجترین مشکلات در نگهداری کاکتوس عبارتند از:
شرایط کاشت کاکتوس
شرایطی که در آن کاکتوس شما رشد میکند، به شدت بر سلامت آن تأثیر میگذارد. آبیاری این گیاه مستحق توجه ویژه است. به عنوان مثال، آبیاری بیش از حد میتواند باعث توقف رشد و ایجاد آفات شود. در حالی که آبیاری کافی منجر به رشد محدود و چروکیدگی گیاه نمیشود. علاوه بر دما و روال آبیاری، رطوبت و روشنایی نیز باید کنترل شده تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
در شرایطی که رطوبت خیلی زیاد یا منطقه خیلی روشن است، کاکتوس میتواند به خوبی رشد کند. در این حالت، علائمی مانند لکههای قهوه ای دیده میشوند، سپس به تدریج لکهها کوچک میشوند و پوسته ایجاد میکنند. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن بیشتر، رطوبت و نور را به آرامی کاهش دهید اما این کار را ناگهانی انجام ندهید زیرا میتواند اثرات نامطلوبی ایجاد کند.
آفات و بیماریهای کاکتوس
لکههای سفید اغلب نشان دهنده شپشک هستند، در حالی که لکههای برنزی ممکن است نشان دهنده کنه عنکبوتی قرمز خانه باشند. حشرات فلسدار را میتوان روی ساقهها و برگها مشاهده کرد. پوسیدگی یک مشکل رایج در میان خانواده ساکولنت است و بیماریهایی مانند اروینیا، فوزاریوم و بوتریتیس اغلب باعث عفونت در گیاهان کم یا بیش از حد آبیاری شده میشوند. دلیل دیگر میتواند هوای سرد باشد. اگر مشکوک هستید کاکتوس شما ممکن است به یکی از این بیماریهای رایج مبتلا شده باشد، در اسرع وقت باید با قارچ کش آن را درمان کنید.
کلام آخر
نگهداری کاکتوس واقعاً آسان است، به شرطی که نیازهای اولیه این گیاه را بدانید. شما باید یک برنامه زمانی مناسب ترتیب دهید تا طبق برنامه، گیاه را از نظر آبیاری، نوردهی و تعویض خاک در شرایط خوبی نگه دارید. پس در ابتدای کار لازم است نوع کاکتوس خود را بشناسید و سپس ابزارها و شرایط لازم برای نگهداری آن را فراهم کنید. همچنین برای خرید وسایل باغبانی میتوانید اپلیکیشن اسنپ مارکت را روی گوشی خود نصب کنید.