خبرگزاری مهر – گروه استانها: عبور از کشاورزی سنتی و دستیابی به کشاورزی مکانیزه مستلزم حمایت کشاورزان برای خرید ادوات کشاورزی و همچنین آموزش و تشویق فعالان این عرصه در بهکارگیری آنها است.
مکانیزاسیون کشاورزی میتواند نقش مؤثری در کاهش هزینههای تولید و کارگری و افزایش بهرهوری داشته باشد و از آن جایی که نیاز به سایر کشورها در تأمین مواد غذایی میتواند بهعنوان یک اهرم فشار باشد بنابراین خودکفایی در بخش کشاورزی اهمیت بالایی دارد.
با توجه به به افزایش روزافزون جمعیت تأمین نیاز غذایی آنها با روشهای سنتی مقدور نیست چراکه زمانبر بودن روند تولیدات کار را دشوار میکند، بنابراین نیاز به استفاده از روشهای نوین در بخش کشاورزی و باغداری احساس میشود و میتوان گفت مکانیزاسیون راهی است برای اتکا به ظرفیتهای داخلی و بینیازی از خارج از کشور.
مکانیزاسیون کشاورزی زمینه انجام عملیات کشاورزی با هزینه کم و سود بیشتر فراهم میسازد و در نتیجه هم از نظر کمی و هم کیفی سود بیشتری نصیب کشور و کشاورز میکند.
مکانیزاسیون عملیات کاشت، داشت و برداشت را تسهیل میکند
حسن نادری یکی از کشاورزان در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در گذشته بیشتر عملیات کاشت و برداشت محصول در این استان بهصورت سنتی و با دست صورت میگرفت، اما در حال حاضر با روی کار آمدن ادوات کشاورزی بسیاری از کارها سرعت گرفته و همین موضوع سبب شده از سختی کار کاسته شود.
وی افزود: مکانیزاسیون کشاورزی به کشاورز این امکان را میدهد تا در بحث کاشت محصولات، بذر کمتری هدر رود و این کار را با سرعت بیشتری به اتمام برساند.
این کشاورز ادامه داد: در گذشته برداشت محصول با دست صورت میگرفت و همین موضوع سبب میشد این کار با کندی پیش رود و برداشت قبل از آغاز سرما یا بارشها به اتمام نرسد و بسیاری از محصولات از بین برود اما با استفاده از ماشینهای مخصوص برداشت و حمل دیگر این مشکلات وجود ندارد.
ضرورت مکانیزاسیون برداشت محصولات باغی
محمد کرمی یکی دیگر از کشاورزان در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: یکی از مواردی که کار باغداران را تسهیل کرده است، تبدیل روشهای آبیاری سنتی به روشهای نوین است.
کرمی یادآور شد: این روش آبیاری بازده بالایی دارد و از همینرو در شرایط خشکسالی کمک بسیاری به باغدارن کرد چراکه اجازه نداد باغها خشک شوند و با مقدر کمی آب درختان سر پا ماندند.
این باغدار بیان داشت: متأسفانه تجهیزات مکانیزه در بحث باغداری آنگونه که باید و شاید در ایران پیشرفت نکرده است و به همین دلیل باغداران در بحث برداشت محصولات خود باید از نیروهای کارگری استفاده کنند و همین موضوع باعث تحمیل هزینه بالا به باغداران میشود.
وی ادامه داد: اگر ادواتی برای برداشت نیز در نظر گرفته شود، محصولات باغداران در زمان برداشت بهموقع و با صرف هزینه کمتر برداشت میشود.
جذب ۳۶ میلیارد توأمان اعتبار مکانیزاسیون در چهارمحال و بختیاری
لیلا منوچهری مقدم رئیس اداره فناوریهای مکانیزاسیون جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: تسهیلات ارائه شده در بخش مکانیزاسیون سه تا پنج ساله است و طول دوره بازپرداخت بستگی به میزان آن دارد.
وی ادامه داد: بازپرداخت تسهیلات زیر ۵۰ میلیون سه ساله، ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون چهار ساله و بالای ۲۰۰ میلیون پنج ساله است.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزاسیون جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: متقاضی ادوات کشاورزی با ارائه پیشفاکتور از کارخانه مورد تأیید میتواند تسهیلات خود را دریافت کند، اما نکته اینجاست که هزینه خرید تجهیزات به حساب شخص واریز نمیشود بلکه مستقیم از بانک وارد حساب کارخانه میشود.
منوچهری مقدم سهمیه تسهیلات ابلاغ شده برای این استان در سال ۱۴۰۲ را ۱۱۰ میلیارد تومان عنوان و خاطرنشان کرد: تا این لحظه ۴۰ درصد این مبلغ یعنی ۴۵ میلیارد تومان به بانک تخصیص و ۳۶ میلیارد تومان هم جذب شده است.
وی بیان داشت: پیشبینی میشود تا پایان سال در صورت تخصیص اعتبار به بانک ۱۰۰ درصد این اعتبار جذب و در اختیار کشاورزان و باغداران قرار گیرد.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزاسیون جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: در حال حاضر ۸۰ میلیارد تومان پروانه آماده پرداخت در بانک در صف دریافت اعتبار هستند که با تخصیص اعتبار تسهیلات دریافت میکنند.
بروجن، کیار و خانمیرزا بیشتری متقاضی دریافت تسهیلات مکانیزاسیون
منوچهری مقدم اضافه کرد: تسهیلات مکانیزاسیون هر ساله از طریق وزارت جهاد کشاورزی در راستای افزایش سطح مکانیزاسیون و بالا بردن ضریب و درجه مکانیزاسیون استانها ابلاغ میشود.
وی گفت: ارائه تسهیلات مکانیزاسیون در نهایت منجر به افزایش بهرهوری و راندمان تولید میشود.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزاسیون جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: ارائه تسهیلات برای کشاورزان و باغداران محدودیت ندارد و با یک سند کشاورزی میتوان چند دستگاه خریداری کرد، این در حالی است که باید مدیر هر شهرستان با انجام برنامهریزی برآورد لازم در خصوص اولویتها را انجام دهد و در نتیجه میزان تسهیلات برای هر فرد را مشخص کند.
منوچهری مقدم بیان داشت: در این استان شهرستانهای خانمیرزا، بروجن و کیار بالاترین تسهیلات را تا این لحظه دریافت کردهاند.
به گزارش مهر، خشکسالی و وقوع جنگ در برخی از قسمتهای دنیا در سالهای گذشته بحث تأمین مواد غذایی را برای کشورها با دشواری مواجه کرده است، کشورها برای اینکه دچار چالش تأمین مواد غذایی نشوند باید فکری برای افزایش راندمان و بهرهوری از آب، زمین و نهاده کنند و مکانیزاسیون روشی است که به تسهیل این موضوع کمک شایانی دارد، از همین رو در ایران نیز حرکت به سمت کشاورزی و باغداری مکانیزه آغاز شده است، اما هنوز کاستیهایی در این زمینه وجود دارد که باید رفع شود.