حمایت از تولیدات داخلی و نوآورانه راهبرد سازمان دامپزشکی کشور است
به گزارش خبرنگار مهر، محمد سبحانی مطلق صبح دوشنبه در نشست رونمایی از کیت تشخیص بیماری لکه سفید میگو در بوشهر اظهار داشت: فعالیتهای دانش بنیان و نوپدید در تمامی موضوعات دامپزشکی در دستور کار قرار دارد و راهبرد سازمان دامپزشکی کشور حمایت از تولیدات داخلی و نوآورانه است.
معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی کشور افزود: حمایت از تولیدات نوآورانه اعم دارو و مواد بیولوژیک، واکسن، مکملها و کیتهای تشخیصی و ارتقا آنها به سطح استاندارهای بین المللی را وظیفه خود میدانیم.
سبحانی مطلق تاکید کرد: مجموعههای تولیدی همت خود را در راستای قطع وابستگیها و حرکت به سمت تولیدات نوین به پیش ببرند و این نگاه را در تمامی حوزهها داشته باشیم.
وی بیان کرد: تولیدات جدید، علاوه بر جنبههای درمانی، جنبه اقتصادی نیز دارد و به طور مثال تولید کیت جدید تشخیص بیماری لکه سفید با دقت بالاتر و حساسیت بیشتر میتواند در تشخیص سریعتر بیماری و جلوگیری از تلفات نقش مهمی در اقتصاد و تولید میگو داشته باشد.
یکی از صنایع بسیار حساس و مهم در کشور، صنعت آبزی پروری (پرورش میگو) است که بخش عمده ای از مزارع پرورشی در جنوب را شامل میشود.
این صنعت در دهههای قبل به دلیل گسترش بیماریهای مختلف میگو با تهدید جدی روبه رو بوده و خسارتهای مالی بسیاری را تحمیل کرده است.
با توجه به هزینههای بسیار زیادی که متوجه بخش خصوصی و دولتی در صورت مواجه شدن با بیماری میشود، تشخیص سریع و به موقع عوامل بیماری زا جهت جلوگیری از گسترش آن، ضروری به نظر میرسد.
در میان روشهای تشخیصی مختلف، امروزه استفاده از روشهای مولکولی برای تشخیص بیماری میگو به طور وسیع کاربرد دارد.
روشPCR با توجه به سرعت و دقتی که دارد از سایر روشها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
به طوری که با استفاده از این روش تشخیصی، میتوان در همان مراحل اولیه وجود بیماری در محیط را تشخیص داد و با ایجاد شرایط قرنطینه از گسترش بیماری جلوگیری کرد.
با توجه به دشواریهای موجود در خصوص واردات کیت، شرکت دانش بنیان بازرسی فنی و مجتمع آزمایشگاهی شاخه زیتون لیان با همت پرسنل واحد تحقیق و توسعه و بیولوژی مولکولی این مجموعه و با بررسیهای علمی و تلاش گسترده، تصمیم به اختراع کیت تشخیص لکه سفید میگو با تکنیک Multiplex Real-time PCR گرفت و منتج به دریافت گواهی ثبت اختراع شد.
این روش بسیار حساستر و دقیقتر از روش Nested PCR است؛ به طوری که کیت طراحی شده قادر به تشخیص یک کپی از ویروس در نمونه مورد آزمون است.
این اختراع ملی در زمینه ژنتیک، زیست شناسی سلولی مولکولی، علوم آزمایشگاهی و شیلات کاربرد دارد و میتواند مورد استفاده قرار گیرد.